недеља, 20. јун 2010.

Каменорезац





Посао Каменоресца био је тежак, руке натечене и жуљевите, леђа повијена а лице – сумрачно. Био је несрећан. Једном је рекао: “Ово није живот. Зашто ми је судбина доделила да будем ово што јесам? Само кад бих постао богат, био бих срећан.“
Јавио му се Анђео и упитао га: „Шта треба да ти се догоди, да би осетио да си богат и срећан?“
„Ако бих био богат, живео у граду, у луксузном стану, а у соби би био кревет са балдахином, на коме би спавао данима.“
„Ти си богат“ – рече Анђео.
И Каменорезац постаде богат. Живео је у граду, у луксузном стану, спавао данима – и био је срећан.
То је трајало до тренутка, док га једном, рано ујутро, није пробудила бука са улице. Погледавши кроз прозор, угледао је златне кочије коју су пратили војници. То је био Краљ. Људи су га поздрављали и клањали се пред њим. Богаташ одједном схвати да је несрећан.
„Тако сам несрећан, !“, обратио се Анђелу, „Краљ је моћнији од мене. Кад бих само могао да постанем Краљ, био бих у потпуности срећан.“
„Од данас си Краљ“, рече Анђео.
У богаташ постаде Краљ. Био је срећан због своје моћности. Волео је да ужива у знацима поштовања и да решава судбине људи. Али једном је обратио пажњу на Сунце, и видео је да оно може да чини ствари које су њему немогуће:  да претвара поља из зелених у жуте, да исушује велике реке и да лишава живота саме изворе живота. И тад Краљ схвати, да је несрећан.
„Тако сам несрећан!“, поново се обратио Анђелу, „Сунце је моћније од мене. Кад бих само могао да постанем Сунце, био бих у потпуности срећан.“
„Добро, од данас си ти – Сунце“, рече Анђео.
И Краљ постаде Сунце. Био је срећан због тога, што је имао силу да измени свет. И управљао је светом, сијајући на зениту и радујући се својој моћи.

Трајало је то до тренутка, кад је видео Стену. Била је црна, јака, неразрушива. Ни врућина ни хладноћа нису могли да је разруше и поколебају. И он поново осети тугу несреће. И рече:
„Тако сам несрећан! Ако бих могао постати Стена, поново бих нашао срећу.
Поново се јави Анђео и рече:
„Ти си – Стена.“
И он постаде Стена,и наслађивао се својом силом и снагом, осећајући да може да се супротстави свему, что би му приредила природа. Радовао се својој непобедивости  и смејао се Сунцу.
Тако све до тренутка, док једном не дође Каменорезац.

Извор: „Азбука вере“
 

Превод за Поуке.орг: Оља

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Основни подаци о мени

Пратиоци