четвртак, 4. март 2010.

Дружење са Богом

Митрополит Антониј Сурожски
(1914-2003)



Дружење са Богом


Мислим да је најважнија ствар између свих ових ствари -  крштења одраслих, исповеди,
причешћа,  хришћанског живота то, да све то иде уз дружење са Богом и радости, радости због тога, да смо од Њега вољени и да можемо да Му одговоримо на ту љубав и бар нечим малим је доказати.

То је од огромне важности, зато што се људима каже: живите по заповестима, ево вам десет заповести, Јеванђеље – ту је указано на све што не треба радити, верујте и покајте се, покајте се, покајте се...

Као резултат тога, хрићански живот се претвара у потпуни пакао. До тада се могло живети некако, а сада је немогуће, јер и како уздахнем – није то добро...И то је јако озбиљна ствар, зато што се уз радост може много тога урадити а од страха или од таквог осећања да је све безнадежно лоше, ништа нећеш урадити у животу.

Мислим да и децу треба васпитавати тако да нема веће радости од сусрета са Богом, дружења са Њим и жеље да Га обрадујеш тиме што ћеш се трудити да живиш на такав начин да будеш достојан таквог дружења. Али ако не успеш у томе, ако се нешто догоди, то није крај свему. Можеш Му прићи и рећи Му:

„Опрости! Ево шта се догодило...“

Чак не ни повремено „Опрости!“, него Му једноставно испричати. Мислим да нарочито децу, али и одрасле треба тако учити, зато што свештеници сувише често уче „страху Божијем“ и људи мешају тај појам, зато што „страх Божији“ не значи бојати се. Тим пре, што Христос каже: „ Више вас не зовем слугама својим, него пријатељима, зато што слуга не зна вољу свог господара, а Ја сам вам све рекао...“

Такав треба да је наш однос са Богом: дружење, поверење. Ако учиниш нешто„недопуштено“, треба се баш Њему обратити. Ако смо се огрешили о Њега, ка Њему поћи а не некако проћи поред Њега.

Наравно, постоје грехови, као и физичка болест али ми не можемо живети на тај начин непрестано истражујући себе и тражећи болести од којих би могли оболети. Треба себе да васпитавамо здрави, а то здравље произилази из здравља зарад којег са свог пута склањамо све, што би могло нарушити то здравље.

За Поуке.орг – Оливера

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Основни подаци о мени

Пратиоци