понедељак, 22. фебруар 2010.

Докази постојања Бога

Ђакон Андреј Курајев

слика
Много их је...
Али сви су фини, деликатни и наметљиви за оне, који немају жеље да их схвате или једноставно немају ни искуство живота, ни искуство мисли да би сагледали њихову истинитост.

Најтрадиционалнији  аргумент указује на мудрост природе, као испољавање Божијег ума.
Замислите да у шуми наиђемо на колибу. Да ли нам  пада напамет да кажемо да овде једноставно има често урагана и један од њих је ишчупао дрвеће, истесао га,  истестерисао и затим случајно сложио у таквом реду  да се појавио дрвени костур брвнаре, а да су урагани у наредних пет година случајно у њега поставили прозорске оквире и врата, саставили под и спустили кров?
Тешко да ће се наћи такав "еволуциониста".
Градња ћелије, а тек молекули ДНК не могу се поредити по својој сложености, не само са колибом него и са савременим облакодером.
Да ли је онда разумно упорно веровати да је тобоже много-много случајних урагана створило живот?
То је Шекспировски надрилекар могао рећи: "Узмите мало блата, мало сунца - и добићете нилског крокодила." Али данас, помоћу разума покушавати да се докаже да у свету нема Ума, - није баш разумно понашање.
Узгред, "теорија еволуције" Дарвина доказала је само једно - безграничну увереност у своју сопствену вредност. У чему је Дарвин видео видео "мотор напретка?" – у "борби врста за опстанак" и "природном одабиру".
И једно и друго, наравно постоји (мада савремена екологија каже да родови пре сарађују, него да се боре и Дарвин је сувише нагло пренео природу ранокапиталистичког друштва у природу.)
Па зар се све може обајснити "природним одабиром", зар се може рећи да се АутоВАЗ (фабрика аутомобила) развија, само зато што у њему постоји погон техничке контоле, који не пушта неисправне аутомобиле  ван погона. Па не прави тај погон нове моделе! И ту "мутацијама" нећеш много шта објаснити. Оне несумљиво постоје, но ако носе само случајни карактер, нису више од серије урагана. Пре ће ураган, који прође по отпаду авиона, саставити нови авион, него што ће случајне "мутације" - урагане молекуларног нивоа - саградити живу ћелију или род.
...Црква се не труди да докаже постојање Бога. Пут њен доказивања је другачији:
" Блажени чисти срцем, јер ће Бога видети." Тако је рекао Христос. А готово кроз век и по, Паскал је посаветовао познатог скептика: "Постарајте се да учврстите веру своју не умножавањем броја доказа, него смањивањем броја сопствених грехова."


Богословље  је експериментална, искуствена наука. Верујући човек се разликује од неверујућег по томе, што је круг његовог исуства једноставно шири...Тако се разликује човек који има слух за музику од човека који не може да чује хармонију сазвучја. Тако се разликује човек, који је лично био у Јерусалиму, од човека који тврди да је то немогуће, јер Јерусалим и то што о њему причају је мит средњевековних варвара."...

(одломци из книге "Да ли је свеједно како верујемо?")
Превод за Поуке.оргОливера

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Основни подаци о мени

Пратиоци