четвртак, 19. август 2010.

Секте на Интернету


Које су секте заступљене на Интернету? Које су најопасније?
На Интернету нису заступљене само оне секте које својим активностима не врше јавне криминалне радње, например, трговина децом или наркотицима и незаинтересоване су за своју рекламу, зато што је таквих организација од укупног броја секти – занемарљиво мало, мање од једног процента.
Већина лидера секти на све могуће начине жели да буде присутна на Интернету и да рекламира своју активност, дајући лажне информације о себи. То значи, да је главни проблем деструктивних секти у мрежи – давање лажних информација. Ни једна секта на свету није још испунила сва обећања која је давала при врбовању. Можемо рећи да су секте на Интернету једна од главних опасности глобалне мреже где људи долазе ради информација, а управо она, информација, је главно оруђе злочина секти – њено скривање, искривљавање истине и контрола ума њених следбеника. Тако да је то више него актуелна тема.
Како секташи помоћу Интернета врбују корисника за секту?
Као и при сваком секташком врбовању, било да је у питању улица, школа, неки пропагандни материјал (листићи, новине, рекламе) или Интернет-сајт, свуда ће секташ нарушавати ваша права на истиниту информацију о тој организацији где вам предлаже да приступите. Никада секта неће рећи о себи: „Добар дан! Ми смо секта! Добро дошли!“ Секташи ће свуда говорити о томе да они чине само добро, да су они например, црква, академија, школа, психолошка помоћ, медицинска услуга, курс за изучавање страних језика или привлачна бизнис-технологија. То значи, да се секташи увек скривају под неком маском, и та маска је, као по правилу јако потребна већини људи – како престати са бригама, постати срећан, стећи спокој или поверовати у себе или Бога – они могу предлагати све што је потребно само да би нам било интересантно. Таква информација се увек пласира некаквим психолошким начином, који треба да помогне да се стекне поверење у секту и да разувери људе у то, да је у питању секта.
Која категорија људи је најподвргнутија дејствима секте? Да ли то зависи од узраста?
Врбовању у секте су подвргнути сви, осим оних који воде активан религиозни, духовно трезвени живот, онај који се са пажњом односи ка свом духовном и психичком здрављу. Али опасност је управо у томе, што када почињете да се бринете о свом психичком и физичком здрављу, ви одмах потпадате у ризичну групу потенцијалних чланова деструктивних секта. На тај начин, не може се говорити о нечијој безбедности о сектозависности, - чак је и трезвен религиозни живот подложан јављању фанатизма, обожавањем некаквог гуруа, а гуруизам – безвољно потчињавање лидеру секте је један од основних карактеристика деструктивности секти. Ризик да се доспе у секту не зависи од узраста, пола, професије, него у већини случајева зависи од унутрашње незрелости човека. Не упасти у секту јако је једноставно – треба темељно проучити организацију са којом сте се сусрели и никада не журити са закључцима.
Како препознати секташки сајт? На који начин неискусни корисник Интернета може да закључи о идејном усмерењу одређених сајтова да не би потпао под негативан утицај?
Одредити да ли је сајт са којим сте се сусрели на Интернету секташки или не, јако је тешко – понекад је за схватање да је то секташки сајт потребно спровести читаву истрагу. Као по правилу, то су обично сајтови за родитеље и њихову децу, сајтови за административне технологије у бизнису, сајтови за психолошке консултације и слично. Лако је потпасти под утицај секте путем сајта – ако читате материјал, гледате информације и фотографије, ви већ ступате у интеракцију са врбовником секте, која има своја правила. Ако на улици нисте никога замолили да вам приђе и предложи нешто, на Интернету то радите сами, нико вас није терао да долазите на сајт, сами сте га нашли, а то је већ учешће у психолошкој игри секташа. Они увек врбују кроз интерес, тако да ако је сајт интересантан за вас и веома актуелан за ваше животне околности – велика је могућност да је секташки. Увек треба проверавати дату информацију. У томе вам може помоћи управо Интернет – тражите нове податке, а ако нема „дима“, не доносите коначне закључке о одсуству „ватре“ – напишите писмо антисекташким сајтовима, и распитајте се код стручњака да ли им је нешто познато о том сајту или не.

Александар Кузмин
Уредник сајта Антисекта
Превод за Поуке.орг - Оља

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Основни подаци о мени

Пратиоци